VERA KARLSSON 30.7.-27.8.2017



se encores ➤

UDSTILLING
'knobs'

i Vera Karlssons videoværk ’untitled’ møder vi en ung kvinde. hun ligger på en sofa i et hjem. en forvrænget stemme beskriver hendes krop, værelset, væggene, hendes sved og mekaniske åndedrag. gennem vinduet glimter nattebyens lys. kvinden går ud og hen på en bar. omgivet af mennesker sidder hun alene, bortvendt, uinteresseret, nærmest som keder omgivelserne hende. afstanden mellem kvinden og livet i byen er brutal, selv der hvor hun har taget ophold midt i det. da folkene bag encore så filmen første gang blev følgende ord gentaget flere gange i den efterfølgende samtale: 

krop, sved, workout, sex
vægge, vindue, skygger, stof
nat, klub, mennesker, musik
farver, lyd, lys, dans, bevægelse, liv
uvirkelighed, afstand, ensomhed 

filmen reflekterer en hverdagssituation i en metropol, almindelig og samtidig cinematisk. filmen benytter sig af et poetisk sprog som bærer for fortællingen. men de fortællende stemmer er anonyme og upersonlige. lyden forandres, brydes og lever. billederne skifter i takt med lyden og musikken. pumpende og dynamisk, fyldt med trækninger, bevægelse og forskellige menneskeskæbner - metropolen sover aldrig. i mange lande bor mere end halvdelen af befolkningen i byer, og dagens storbyer er vokset frem af industrialisering og kapitalisme. som beboere i en by er vi aldrig alene. i dagligdagen ser og møder vi mange mennesker, men alligevel er vi omgivet af flere fremmede end bekendte.

Karlssons værk relaterer emner som urban kultur og urban sociologi, og I værket bruger hun visuelle udtryk og greb som blandt andet kan sættes i forbindelse med eksperimentel filmkunst og populær musikvideoproduktion. Ved hjælp af hurtig klipning og overlappende billeder overdænger filmen os med visuelle og auditive indtryk. det som i Karlssons video umiddelbart fremstår som et kaotisk mix af billeder og lyd, blotter en fragmenteret erfaring af liv. vi kommer tæt ind på det fremstillede liv, men nægtes samtid indsigt og berøring med det ligesom kvinden der synes at stå udenfor som tilskuer til livet andre tilsyneladende lever i byen. i nattebyens mørke er kvinden anonym og bliver et billede på en af de personer, vi passerer i ubemærkethed, når vi bevæger os ad vores dagligdags gader. 

Vera Karlsson (f. 1990) er svensk og bor og arbejder i Frankfurt Am Main. hun er uddannet billedkunstner fra Slade School of Fine Arts i 2014 og arbejder primært med video og film. Karlssons værk ’untitled’ er en film, men også både et et stykke poesi og musik. værket vistes for første gang ved gruppeudstillingen ’Le Bourgeois’ i London 2016 og inspireredes da af pladsen for udstillingen, udstillingsstedet 3236RLS rum, samt udstillingens navn; Borgerskab

foto: Solveig Thimm-Winther